Regeringscommissaris Hamer wil in gesprek over onderzoek The Voice

Regeringscommissaris seksueel grensoverschrijdend gedrag en seksueel geweld Mariëtte Hamer meldt in een brief aan de staatssecretaris van Cultuur en Media Gunay Uslu dat ze in gesprek wil met productiebedrijf ITV Studios over het onderzoek naar de gebeurtenissen bij The Voice.

Hamer heeft deze week gesproken met de advocaat van enkele melders van seksueel grensoverschrijdend gedrag bij The Voice of Holland. Zijn cliënten hebben geen vertrouwen in het onderzoek dat productiebedrijf ITV Studios laat verrichten door advocatenkantoor Van Doorne. Als gevolg daarvan willen zij er niet aan meewerken. De regeringscommissaris wil, in overleg met de staatssecretaris, in gesprek met opdrachtgever van het onderzoek ITV en met de onderzoekers.


Hamer: “Het onderzoek naar deze misstanden is niet alleen van belang voor de betrokkenen, maar ook voor de maatschappij. Een onderzoek waaraan mogelijke slachtoffers niet meewerken is gemankeerd. Dit is voor iedereen onwenselijk.” ITV moet volgens Hamer antwoord krijgen op de vraag onder welke randvoorwaarden de melders mee kunnen en willen werken aan het onderzoek.


In haar nieuwe rol als regeringscommissaris gaat Hamer de komende tijd in gesprek met partijen die relevante expertise hebben voor dit soort onderzoek. Hamer: “Er zijn hulpmiddelen en richtlijnen nodig voor onderzoek in organisaties die met grensoverschrijdend gedrag te maken krijgen. Ook ITV kan hier wellicht van profiteren.”