“Het feit dat bij de lancering van dit zorgmanifest al ruim 20 beroeps-, branche-, en cliëntverenigingen uit verschillende zorgdomeinen hun steun betuigen is uniek. Niet alleen vanwege de grootte, diversiteit en complexiteit van de sector, maar ook vanwege de kwetsbaarheid van het onderwerp. Het is niet gemakkelijk om dit gedrag als urgent probleem te erkennen”, aldus Mariëtte Hamer.

Dit zorgmanifest is tot stand gekomen op initiatief van een bevlogen groep zorgprofessionals: bestuurders, stafmedewerkers, zorgverleners en studenten. Vanuit de wens om positieve motivatie, opgedane ervaringen en succesvolle interventies te verbinden en zo van binnenuit het proces van cultuurverandering in de sector verder aan te jagen.

Dit initiatief is ondersteund en opgeschaald door Regeringscommissaris Mariëtte Hamer, om breed draagvlak te bewerkstelligen in een sector die zeer divers is wat betreft dienstverlening, structuur en bestuur.

Het manifest markeert de erkenning van het belang van een gezamenlijke aanpak van seksueel grensoverschrijdend gedrag voor de sector. Met dit manifest slaan verschillende zorgdomeinen de handen ineen: de ziekenhuiszorg, eerstelijnszorg, geestelijke gezondheidszorg, ouderenzorg en de gehandicaptenzorg.

“Met dit manifest laat de sector zien dat cultuurverandering een gezamenlijke verantwoordelijkheid is, die niet alleen gaat over het tegengaan van seksueel grensoverschrijdend gedrag, maar ook over het aanmoedigen van respectvol en integer gedrag. Ik zie in de zorg zoveel bevlogenheid om goed voor elkaar te zorgen, daar past seksueel grensoverschrijdend gedrag niet bij. Om te voorkomen dat grenzen worden overschreden is het belangrijk dat gevoelens, twijfels en vermoedens in een vroeg stadium bespreekbaar worden gemaakt en dat je je veilig voelt om elkaar aan te spreken op gedrag. Daar gaan we samen aan werken, aldus Mariëtte Hamer.”